Fysiolab Kinesitherapie, Revalidatie en Blessurepreventie Antwerpen kinesist

Professionele bikefitting

professionele bikefitting Antwerpen

Table of Contents

In dit artikel gaan we dieper in op alles rond professionele bikefitting en beantwoorden we veelvoorkomende vragen.

Bikefitting Antwerpen

Wat is een professionele bikefitting?

Met een professionele bikefitting proberen we de ultieme fietspositie aan te meten, waarbij de basis ligt bij het optimaliseren van het comfort op de fiets met als doel de prestatie en het plezier tijdens (lange) fietstochten te verbeteren. 

Uiteraard zijn er heel wat basisprincipes die je als tool kan gebruiken om jezelf een goede positie aan te meten. Toch is de grootste valkuil dat er gewerkt wordt met gestandaardiseerde, one-size-fits all, waarden. Zo is het bepalen van de ‘binnenbeenlengte’ om een framemaat te bepalen een goede richtlijn, maar allesbehalve de gouden standaard. Het spreekt voor zich dat twee individuen met dezelfde binnenbeenlengte niet altijd dezelfde flexibiliteit, romplengte, armlengte, … hebben en dus ook baat zullen hebben bij een ander frame of positionering op de fiets. 

De professionele bikefit van FysioLab wordt uitgevoerd door één van onze ervaren kinesitherapeut-bikefitters. We nemen uitgebreid de tijd om in een vraaggesprek en een individuele fysieke inspectie een eerste beeld te krijgen van de renner in kwestie. Recreant of topsporter, elk lichaam heeft zijn sterke en zwakke punten, die de positie op de fiets zullen beïnvloeden. 

Vervolgens positioneren we de renner op de eigen fiets op een rollensysteem. Zo kunnen we de huidige positie in kaart brengen en reflecteren we of er een link is tussen de lichaamseigenschappen, de positie op de fiets en eventuele fysieke klachten of beperkingen. Dit doen we aan de hand van een video-analyse met trackers, i.c.m. andere meetinstrumenten zoals een laser, waterpas en veel meer. 

Na een lange voorbereiding hebben we een gedetailleerd beeld van onze renner. We starten nu met de effectieve aanpassingen aan de fiets, waarbij we werken van onder (pedaal) naar boven (stuur). 

Een constant proces van sleutelen aan de fiets + testen op de rollen + herevalueren met de bikefit-tools brengen ons tot het eindresultaat. We streven ernaar om te werken met de onderdelen die reeds op de fiets staan, maar we hebben ook tal van test- en wisselstukken die we in de sessie kunnen gebruiken.

Tijdens de bikefit zal onze bikefitter je leiden doorheen het proces en je ook nuttige informatie geven over het wat we aanpassen en waarom we dit doen. Je krijgt dan ook een uitgebreid digitaal verslag van de bikefit die de basis vormt voor toekomstige positioneringen of framemaat bepalingen. 

Welk materiaal gebruikt een professionele bikefitter?

We maken gebruik van een video-analyse systeem waarbij markers worden aangebracht op de renner. Via dit systeem kunnen we hoekmetingen doen en analyseren. Deze metingen vullen we aan met technische systemen als lasers, waterpas en andere meetinstrumenten. 

professionele bikefitting

Kan je bikefitting zelf doen?

Zoals gezegd bestaan er heel wat ‘algemene richtlijnen’ die je op weg kunnen zetten naar het positioneren van een fiets. Toch merken we dat deze principes meestal te beperkt of contradictorisch zijn om een juiste fietspositie aan te meten. Daarbij komt nog eens dat een onjuiste interpretatie of meetfout snel gebeurd is.

Ervaren renners durven wel te overwegen om zichzelf te positioneren op de fiets. Begrijpelijk, vermits je door veel op de fiets te zitten vaak je sterke en zwakke punten wel kent. Toch is het erg moeilijk om je eigen lichaam te onderzoeken en je positie te objectiveren. Ook voor ervaren renners kan het dus nuttig zijn om een professionele bikefit te doen en zo ook de kleinste werkpunten te optimaliseren.

Wat zijn de voordelen van bikefitting?

Het belangrijkste doel van een professionele bikefit is het comfort op de fiets te optimaliseren. Heel veel renners hebben nog nooit ‘comfortabel’ op de fiets gezeten. Dat is uiteraard absurd, wetende dat je voor de kortste fietstochten minstens één uur op de fiets zit en voor veel renners de langere tochten van 3 à 4 uur wekelijkse kost is. Het ervaren van pijn op de fiets is absoluut te vermijden en abnormaal! Uiteraard zijn pijnlijke en vermoeide benen enkel op te lossen door te trainen en is een bikefitting geen wondermiddel.

Er vallen vooral prestatiegerichte winsten te maken. Dit kan gaan van betere krachtoverdracht, aerodynamica tot vermindering van het risico op overbelasting en blessures.

Welke fietsen kan je bikefitten?

In principe kan elke fiets worden gebikefit. Echter zijn het voornamelijk renners met sportieve fietsen die hun positie laten optimaliseren. De racefiets, gravelbike, triatlon- of tijdritfiets en mountainbike zijn de meest gevraagde fietsen voor een bikefitting. 

Wat zijn de meest voorkomende klachten die worden opgelost met een bikefitting?

Elk individu is uniek, wat maakt dat de klachtenpresentatie zeer verschillend kan zijn. Toch zijn er heel wat terugkerende klachten die spelen bij fietsend Vlaanderen. 

De meest voorkomende klachten zijn:

  • slapende tenen
  • rug- en nekpijn
  • zadelpijn 
  • pijnlijke polsen
  • kniepijn

Al deze klachten zijn meestal te wijten aan een overdruk of constante, zware belasting op specifieke structuren. De juiste positie en een goede materiaalkeuze kunnen voelen als een mirakel, maar zijn in principe gewoon het gevolg van goed advies door een bikefit-expert.

Wat is de prijs voor een bikefitting?

Een bikefitting bij FysioLab kost €235,00 (incl. BTW) en duurt 2 à 3 uur per sessie. 

Interesse? Maak hier een afspraak.

Filip Stremersch

Filip Stremersch

Filip Stremersch behaalde een Master Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie aan de universiteit van Antwerpen. Hij wil via zijn praktijk zoveel als mogelijk fysieke klachten verhelpen. Naast kinesist is hij ook gespecialiseerd in sportkinesitherapie, aquarevalidatie en rugschool.

Deel nieuws:

Gerelateerd nieuws

Meer nieuws

Vul je naam en e-mailadres in en leer FYSIOLAB beter kennen

Desguinlei 17/19
2018 Antwerpen
03 808 05 08
info@fysiolab.be

Hallo, kunnen wij u helpen?