Fysiolab Kinesitherapie, Revalidatie en Blessurepreventie Antwerpen kinesist

Dry needling nek

dry needling fysiolab

Table of Contents

Dry Needling in de nek – is dat wel een goed idee? Deze vraag ontvingen wij meermaals in onze kinesitherapiepraktijk. We besloten dan ook om hier een artikel over te schrijven en enkele veelvoorkomende vragen te beantwoorden. Wat is dry needling?

Dry Needling is een kinesitherapeutische behandelvorm met als doel om op een snelle en doeltreffende manier lokale spierspanning en -stijfheid te verminderen. Met behulp van een fijne naald gaat de therapeut een inwendige prikkel geven aan het spanningspunt of triggerpoint dat aan de basis ligt van de pijnlijk gespannen spier of spiergroep. Het kan een belangrijke toegevoegde waarde zijn aan de therapeutische behandeling, zoals manuele therapie en oefentherapie. We proberen namelijk de nieuwe, ontspannen situatie te onderhouden op lange termijn door een goede balans tussen alle therapievormen te vinden.

Is het mogelijk in de nek?

In het algemeen is Dry Needling ongevaarlijk als het uitgevoerd wordt door een professional, dit geldt dus ook voor de nek. Het is de bedoeling om met de fijne naalden enkel de spierbuik te triggeren, wat zeker mogelijk is in de nekspieren, vermits deze merendeels oppervlakkig liggen en dus ook goed bereikbaar zijn. 

Wat zijn de ervaringen van anderen?

De meeste mensen ervaren Dry Needling als zeer doeltreffend en effectief als aanvullende behandeltechniek. Meestal geven patiënten in eerste instantie aan dat ze een licht onaangename prikkeling ervaren, die volgt door korte spiersamentrekkingen (muscle twitches). Dit is het signaal dat de gewenste spanningspunten geraakt worden en kan het gevoel geven van extra spierstijfheid of – spanning de dag zelf. De dag erna komt de spier tot ontspanning en daalt de intensiteit van de pijn, waarvoor de behandeling werd opgestart. 

Is dry needling in de nek gevaarlijk?

Met de juiste medische  opleiding van de therapeut en bij gebruik tijdens de gepaste therapeutische indicaties is er geen enkel gevaar bij het uitvoeren van de Dry Needling-techniek. Uiteraard ligt de basis hiervoor bij de achtergrond en kennis van de kinesist in kwestie. Laat je goed informeren over de reden waarom de behandeling in jouw geval een meerwaarde kan zijn en wat je kan verwachten. 

Is het pijnlijk?

Het eerste contact tussen de naald en de huid geeft uiteraard een prikkelend gevoel. Door de fijne aard van de naald glijdt deze zonder al te veel weerstand door de huid en is dit gevoel echter van zeer korte duur. Bij het aanraken van het triggerpoint zal de desbetreffende spier gedurende enkele seconden meermaals kort samentrekken. Sommige mensen ervaren dit als licht pijnlijk, andere mensen voelen gewoon de reactie van de spier. Het is belangrijk om jezelf comfortabel en ontspannen te voelen tijdens de Dry Needling sessie om het gewenste effect te verkrijgen, laat je daarom goed informeren alvorens de sessie start. 

Wat doet een dry needling kinesist juist? 

Een kinesist die dry needling gebruikt zal eerst op zoek gaan naar het spanningspunt van je spier. Vervolgens zal hij/zij deze aanprikken met een dunne naald. Nadien zal de spier nog wat losgemaakt worden om een minder stijf gevoel te ervaren achteraf.

Wat zijn eventuele neveneffecten?

Je kan een stijf gevoel ervaren tot 48u na de behandeling. Dit is afhankelijk van hoeveel spanning er op de spier zat, of wat je na de behandeling gedaan hebt. Na de behandeling kan je best actief bezig zijn zodat de stijfheid er sneller uit kan gaan.

Dry needling in Antwerpen

Is jouw interesse gewekt om dry needling te laten uitvoeren door een echte professionel in de regio van Antwerpen? Bij ons kan je altijd een afspraak maken zodat wij

Stig Vaerewijck

Stig Vaerewijck

Stig Vaerewijck behaalde een Master Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie en studeerde nadien ook nog Manuele therapie aan de universiteit van Antwerpen. In de praktijk en via deze website hoopt hij zoveel als mogelijk patiënten verder te helpen. Naast kinesist is hij ook een ervaren bikefitter.

Deel nieuws:

Gerelateerd nieuws

Meer nieuws

Vul je naam en e-mailadres in en leer FYSIOLAB beter kennen

Desguinlei 17/19
2018 Antwerpen
03 808 05 08
info@fysiolab.be

Hallo, kunnen wij u helpen?